• 1 The Lab of Love Relatie Coaching
  • 2 Voor wie?Voordat het mis gaat, is er meestal al iets aan de hand
  • 3 Hoe werkt het?Als je partner (nog) twijfels heeft, kun je gerust alleen komen
  • 4 Uitgebreide testen We werken met verschillende psychologische testen
  • 5 Onze boeken We hebben een aantal favorieten van ons voor je verzameld
  • 6 Workshops: Om nog meer uit je relatie te halen en elkaar beter te begrijpen
  • 7

Het zal eenieder niet ontgaan zijn dat het fenomeen "blockchain" een kleine revolutie aan het ontketenen is. Het is vooral bekend als een "financieel" systeem dat het centrale mechanisme is in alle vormen van cryptocurrency. Inmiddels gaat het veel verder dan dat en worden allerlei marktsegmenten onderworpen aan een herschikking.

Een blockchain heeft als kemerk dat het gegevens op een onherroepelijke wijze vastlegt. Zie het maar als een grootboek uit de wereld van de boekhouding. De cijfers worden nauwkeurig in het grootboek genoteerd, zijnvoor iedereen te raadplegen  (transparantie!) en kunnen, eenmaal ingeschreven, niet meer worden veranderd. Er valt dus niet mee te "rommelen". Denk aan alle vormen van data, waaronder banktransacties, dilpoma's, eigendomspapieren, data van computers, laboratoria, patientgegevens, huur- en koopcontracten, beveiligingssystemen (passwords, gebruikersnamen) enzovoort. Dubbele boekhoudingen en vervalsingen zijn daardoor niet meer mogelijk. 

Inmiddels heeft de blockchain ook zijn intrede gedaan in dating- en relatieland. Ik kan me voorstellen dat het nogal wat teweeg gaat brengen in online dating. Je kunt nu nog alles bij elkaar verzinnen bij het aanmaken van je profiel op een datingsite. Foto even "shoppen"m leeftijd veranderen, lengte, beroep, woonplaats. Het kan allemaal. Dit laatste is ook de reden waarom veel mensen afhaken. Maar wat gebeurt er als je dating en relaties op de blockchain zet?

Ten eerste: er valt niet meer te "rommelen"! Je identiteit wordt bij het maken van je profiel gecheckt. Paspoort of rijbewijs moet virtueel worden overhandigd. Foto's worden vergeleken met het identiteitsbewijs en leeftijd, adres en burgelijke staat dienen overeen te komen met de werkelijkheid. Een soort dating met behulp van DigiD.

Ten tweede: je kunt er afspraken op vastleggen. Denk daarbij aan je relatieovereenkomst. Huwelijk maar ook samenlevingscontract kunnen worden vastgelegd. Raak je die in ieder geval ook nooit meer kwijt. En voor al die stellen die helemaal niets met elkaar hebben vastgelegd (inmiddels velen!): die kunnen zelf, zonder tussenpersoon, een aantal zaken vastleggen zodat volledig duidelijk is hoe de zaken ervoor staan als ze ooit weer uit elkaar gaan.

Ten derde: je kunt allerlei applicaties koppelen aan de twee mensen die een relatie met elkaar aan zijn gegaan. Een voorbeeld van dit laatste is Viola.ai: een initiatief van het relatiebemiddelingsbureau Lunch Actually uit Singapore. Zij hebben op basis van hun inhoudelijke kennis van dating en relatiebemiddeling de blockchain-technologie gekoppeld aan kunstmatige intelligentie. Viola moet wat hen betreft een liefdes- en relatie-adviseur worden voor zowel mensen die een partner zoeken als voor stellen die - in moeilijke tijden - af en toe wat advies en oplossingen kunnen gebruiken. Een super Siri voor relaties!

Ik kan me voorstellen dat het fijn is dat je af en toe een seintje krijgt van je virtuele assistent om een afspraak met je partner niet te vergeten. Of om tijd te blijven regelen voor die exclusieve momenten samen. Veel stellen lopen hier vaak al de eerste averij op: hoe goed de relatie ook is, als je geen tijd neemt voor elkaar - zonder kinderen en zonder werk er tussen te laten komen (nee, ook niet als onderwerp tijdens dat dinertje voor twee!) - loopt de relatie uiteindelijk metaalmoeheid op. Of, erger nog, verlies je het contact helemaal.

Ik kan me tegelijkertijd ook de natuurlijke reactie van velen voorstellen die zeggen "Mijn relatie? Dat doe ik zelf wel hoor!"

Het is dus de vraag of het gaat werken en of we bereid zijn de hulp in schakelen van een digitale assistent. Het lijkt me vrij laagdrempelig maar het staat of valt bij hoe goed de virtuele assistent kan "leren" van wat het meekrijgt van het stel dat er gebruik van maakt. Hoe minder input van de mens, hoe minder het systeem kan leren. Dus je moet wel bereid zijn het systeem te vullen met jouw persoonlijke kwalitieten, wensen, voorkeuren en dergelijke. Voor een drukbezette dertiger met drie jonge kinderen lijkt het me geen overbodige luxe zoiets eens uit te proberen.

Een youtube filmpje van de nieuwe dating en relatie "Siri" hebben we hieronder voor je bijgevoegd!