• 1 The Lab of Love Relatie Coaching
  • 2 Voor wie?Voordat het mis gaat, is er meestal al iets aan de hand
  • 3 Hoe werkt het?Als je partner (nog) twijfels heeft, kun je gerust alleen komen
  • 4 Uitgebreide testen We werken met verschillende psychologische testen
  • 5 Onze boeken We hebben een aantal favorieten van ons voor je verzameld
  • 6 Workshops: Om nog meer uit je relatie te halen en elkaar beter te begrijpen
  • 7

“Lekkere salami schatje?”

Is dat niet een beetje achterhaald?, is een veelgehoorde reactie zo gauw we de archetypentest aankondigen of bespreken. ‘Waarom is dat verschil er bij jullie? Tussen mannen en vrouwen. Dat helpt toch helemaal niet?’

Alsof we zelf dat verschil uitgevonden hebben, laat staan dat verschil willen vergroten. Nee, dus. Want het helpt niet. Vooralsnog zijn het emotionele argumenten die de overeenkomsten tussen mannen en vrouwen benadrukken. Inderdaad: mannen en vrouwen zijn op een aantal gebieden meer naar elkaar toe gegroeid. Vooral qua rolverdeling. De pappa-dag is gemeengoed, evenals de man achter de kinderwagen, op de bakfiets, bij het schoolplein, achter het fornuis. Sterker nog, steeds vaker zie je in reclame-uitingen dat wat ooit het domein van de man was, nu van de vrouw is en omgekeerd. De vrouw achter het stuur van de nieuwe auto, de man met het nieuwe wasmiddel. Het zal nog wel even duren voor we de man met een inlegkruisje zien bij onverwacht urineverlies (waar blijft die reclame!), maar er is duidelijk meer gelijkheid.

 

Feitelijk blijven er echter nog steeds verschillen bestaan. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen. Vrouwen kunnen kinderen baren en zullen tijdens I.V.F. trajecten alle vervelende behandelingen moeten ondergaan. De meeste mannen hebben meer spiermassa, verdienen meer en halen vaker het hoofdinkomen binnen. Ze nemen ook nog steeds de meeste beslissingen (ja echt) als het gaat om grotere uitgaven. Dit heeft nogal wat consequenties.

De grootste winst op relatiegebied is te behalen op het communicatievlak. Daar kunnen vrouwen en mannen veel van elkaar leren. Het gaat dan het niet zozeer om eindeloos oefenen, maar eerder om het besef dat mannen en vrouwen op dit gebied andere capaciteiten en andere interesses hebben. Vrouwen zitten meer op Facebook en whatsappen vaker. Mannen DOEN vooral (ook ongevraagd!). Vrouwen  kunnen moeiteloos schakelen tussen emotioneel en rationeel communiceren en verschillende onderwerpen. Ze beleven er bovendien lol aan om over relaties en alles wat er op dat gebied speelt, te praten. Terwijl de meeste mannen niet alleen minder goed kunnen schakelen, maar regelrecht stress ervaren als ‘de partner wil praten over de relatie.' Mannen zien dat als falen, vrouwen zien het als een manier om dichterbij te komen.

Kortom: women talk & men walk.

Je kunt als vrouw dus beter niet je klacht oppotten om het op een later tijdstip te vertalen naar een relatie-issue. Nee. Meteen eruit gooien. Niet omfloerst. Maar gewoon zeggen. Meteen! Niets mis met expliciet zijn! De volgende keer zeg je dus niet “neem wat lekkers mee voor op brood schat”, maar zeg je dat je graag wilt dat hij gerookte kipfilet voor je meeneemt en dat hij je geen plezier doet met salami!