Lezingen

&

Webinars

Lezingen & Webinars

Om de zoveel tijd organiseren we ook interactieve avondlezingen in Den Haag, Utrecht of Amsterdam waarin we vraagstukken bespreken die met relaties of de werking van relaties te maken hebben. Ook organiseren we webinars over deze onderwerpen. Een aantal thema’s hebben we hieronder opgenomen. Laat vooral in het formulier onderaan de pagina weten voor welk thema je je zou willen aanmelden. Zodra we data hebben voor dat thema sturen we je een mail.

Vrij Gehecht

In het kader van het recent uitkomen van de 2e edtie van het boek “Vrij Gehecht” van Jeroen Hoekman organiseren we dit jaar ook avonden rondom hechting. De eerstvolgende avond is op dinsdag 16 of woensdag 17 april in Den Haag. Welke dag het wordt is afhankelijk van het aantal aanmeldingen voor die dag. Deze bijeenkomst duurt van 19:30 tot 22:00 en vindt plaats op de Raamweg 4 in Den Haag. Zodra we 8-10 aanmeldingen hebben voor een avond laten we het weten. Kosten zijn 15 euro per persoon. Betaling vindt vooraf en per tikkie plaats. Gebruik het formulier hieronder om je aan te melden. Kun je deze keer niet laat dan in ieder geval je mail achter dan mailen we je zodra we onze volgende interactieve hebben gepland in Den Haag, Amsterdam (begin juni ‘24) of Utrecht (eind juni ‘24).

Voor bedrijven of (zorg)instellingen: neem contact op als je een “in-house’ lezing of workshop wil organiseren over hechting.

Avondbijeenkomsten over specifieke thema’s

De avonden met specifieke thema’s (zie hieronder) vinden plaats op een dinsdag of woensdag in Den Haag, Amsterdam of Utrecht en duren van 19:30 tot 22:00. Zodra we 8-10 aanmeldingen hebben voor een avond laten we het weten. Prijzen vind je hier. Betaling vindt vooraf en per tikkie plaats. Mocht je niet kunnen op de geplande avond dan kom je een andere keer. Je kunt natuurlijk ook een avond organiseren met een eigen groep!

Webinars

We organiseren naast interactieve lezingen ook informatieve webinars over diverse onderwerpen met betrekking tot liefde en relaties. Deze webinars worden gepresenteerd door één van onze specialisten en vinden regelmatig plaats. Ze bieden de mogelijkheid om (op afstand) meer inzicht te krijgen in zaken als hechting, communicatie, conflict en intimiteit.

Vrij gehecht

Het hechtingspatroon dat je de eerste drie jaar van je leven meekrijgt, is een bron van mogelijkheden maar ook van teleurstellingen en verdriet. Anders dan de kleur van je ogen of je bloedgroep, zit het een hechtingspatroon niet in je DNA maar in de software die je door het gedrag van je ouders hebt meegekregen. Het is daardoor iets wat veranderbaar is. In deze interactieve lezing gaan we dieper in op alles wat met hechting te maken heeft. Op invloed op die het heeft: in je rol als ouder, als kind, collega, coach, partner, leidinggevende etc. Het gaat over sensitiviteit en over gezond grenzen aangeven zonder afwijzend te worden. Om het gevoel van vastzitten in een vicieuze cirkel (relatie, baan, familie) te doorbreken en te komen tot actie. Het gaat ook over wat echt samen is. Ben je iemand die de touwtjes maar moeilijk uit handen kan geven? Of ben je iemand die de ander haast altijd voor jezelf laat gaan? Of loop je gewoonweg vast in bepaalde situaties?

No more mr(s) “Nice”

Wil je af van dat eeuwige pleasende gedrag waardoor iedereen je een heel aardig persoon vindt, maar waarvan je zelf merkt dat het je afhoudt van je echte dromen & wensen? Af van die momenten waar je "ja" zegt, terwijl je het liefste nee zou zeggen? Stoppen met de moeite die je doet om confrontaties koste wat kost te vermijden? Dat aardig gevonden worden niet een doel op zich is, weet je allang, maar het is wel erg lastig om het gedrag te wijzigen. Het mechanisme lijkt sterker dan jezelf. In deze lezing gaan we het hebben over de innerlijke saboteur en hoe je deze kan overwinnen. We kijken in deze interactieve lezing naar de overtuigingen die een mens in de weg staan en hoe deze af te breken zodat er meer balans komt in geven en ontvangen. Om te ervaren hoe lekker het kan zijn als je merkt dat je niet meer toegeeft aan het meebewegen met of vermijden van de ander.

Te loyaal

Hoor jij tot die mensen die toen je jong was, niet de aandacht kreeg die voor een kind van belang is? Omdat er andere dingen waren die prioriteit hadden? Omdat je een broer of zus had die alle aandacht opeiste? Of omdat 1 of beide ouders psychisch of lichamelijk ziek waren, of omdat ze hun leven niet op de rit hadden of konden krijgen? Je zult het meteen herkennen. Je neiging om ergens langer mee door te gaan dan goed voor je is. Om dingen op te lossen. Loyaal te blijven aan familie, relatie of vrienden omdat je “weet” dat jij het aan kan. Dat je de race wel uit kan rennen. Niet zoveel nodig hebt. Dat laatste besef je niet, want je bent bezig met die ander. Zijn/haar zorgen, wensen, problemen en mogelijkheden. Telkens weer trap je in de valkuil van de loyaliteit. Vooral bij mensen die "gebruik" van je maken of ronduit negatief of manipulatief zijn. In deze lezing gaan we het hebben over hoe we dit biologische script als individu kunnen overstijgen.

Een codependent relatie

Relaties ontstaan soms op basis van delen van onszelf die we niet (willen) erkennen. Die niet erkende delen in ons trekken dan mensen aan met tegenovergestelde delen. Een van de twee is zich bijvoorbeeld niet bewust dat zij bang is voor emotionele intimiteit en trekt vervolgens een afstandelijk iemand aan die zij de hele tijd zal moeten "achtervolgen" om intimiteit te krijgen. Op dezelfde manier is de afstandelijke persoon eigenlijk bang om in de steek gelaten te worden maar kan het verlangen naar emotionele nabijheid in zichzelf niet erkennen. Deze persoon heeft dus iemand anders nodig om achter hem aan te jagen. Vraag jij je wel eens af of je wel in staat bent om een liefdevolle relatie te hebben? Denk je dat je te egoïstisch bent? Of lijkt het dat je nooit genoeg kan geven?” Dan zit je misschien aan de kant van de "achtervolger".  Of denk je vaker: "Is er iets mis met mij? Ben ik niet lief (mooi, succesvol, slim) genoeg? Waarom doe ik het de hele tijd fout?” Dan zit je misschien aan de kant van de angstig afstandelijke in een codependent relatie. Tijdens deze interactieve lezing gaan we op al deze aspecten in. 

Gaslighting

Heb je het gevoel dat de relatie waar je in zit steeds minder brengt en steeds meer kost? Dat het (extreem) zwaar is geworden? Dat discussies haast altijd een kant op gaan die jou kleiner maakt, onzekerder en doen twijfelen aan je eigen herinneringen? Het proces is geleidelijk maar slopend. Van een fantastische droomstart kom je geleidelijk aan terecht in een dynamiek met je partner die steeds meer duistere kanten krijgt. Je wordt somber, moe en langzaam lijkt het licht uit te gaan. Dit proces heet gaslighting (vaak ook verbonden met narcisme) en kan uiteindelijk leiden tot isolatie en zelfs depressie. Het literaire sprookje Blauwbaard (zie ook de film "Gaslight" van George Cukor) staat aan de basis van het begrip. Als je er het slachtoffer van bent wordt het steeds moeilijker om dingen in perspectief te plaatsen. Hoe ben je hier aangekomen? Wat heb je niet gezien of gehoord? Wat heb je fout gedaan? Hoe stop je iets wat niet te stoppen lijkt? Deze lezing is bedoeld om je bewust te maken van wat het is en waarom je er misschien vatbaar voor bent. We gaan ook laten zien hoe je de rode vlaggen kan leren herkenen en hoe je ‘gaslighting’ kan voorkomen (inclusief manieren om de teugels weer in handen te krijgen en gesterkt verder te gaan). 

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden.

En geef vooral ook je eigen idee of wensen door.