
Training
voor
(GZ)psychologen
Training hechtingspatronen & gehechtheid bij volwassenen
incl. toepassing en diagnostiek A.A.P. classificaties
Hechting is niet alleen relevant in de vroege kindertijd, maar vormt ook een fundamenteel kader voor hoe volwassenen zich binden in relaties maar ook hoe ze omgaan met stress en emotionele nabijheid. De patronen die in de kindertijd ontstaan, zetten zich veelal voort in volwassen relaties en therapeutische contexten. Gehechtheid beïnvloedt de manier waarop mensen steun zoeken, conflicten hanteren en emotionele regulatie vormgeven. Een verstoorde hechting kan leiden tot herhalende patronen van vermijding, angst, afwijzing of emotionele ontregeling, en het heeft daardoor een grote impact op zowel individuele ontwikkeling als intieme relaties.
De Adult Attachment Projective (A.A.P.) is een krachtig diagnostisch instrument dat inzicht biedt in de hechtingspatronen van volwassenen. Het is voortgekomen uit en door dezelfde wetenschappers ontwikkeld als de in Nederland beter bekende A.A.I. Waar traditionele methoden zoals zelfrapportage en interviews vaak bewust gedrag en emoties in kaart brengen, gaat de A.A.P. dieper, door onbewuste reacties te activeren via projectieve beelden. Het biedt daarmee de mogelijkheid om snel vat te krijgen op hoe cliënten omgaan met nabijheid, verlies en emoties in het algemeen, vooral in complexe of moeilijk bereikbare casussen. Hoewel de A.A.P. in Nederland nog niet breed wordt toegepast, is het wereldwijd een gevalideerd en wetenschappelijk onderbouwd instrument dat veelvuldig wordt gebruikt in de diagnostiek van gehechtheidsproblematiek.
Onze training voor psychologen richt zich op het leren interpreteren van de A.A.P. testresultaten en op hoe de uitkomsten effectief kunnen worden geïntegreerd in de behandelpraktijk. De focus ligt op het vertalen van de gevonden hechtingsthema’s naar concrete therapeutische interventies. Voor psychologen is de A.A.P. dus een effectief hulpmiddel om de diagnostische nauwkeurigheid te vergroten en interventies gerichter af te stemmen op de behoeften van cliënten. Dit geldt voor individuele therapie, waar inzicht in hechtingspatronen kan helpen bij emotieregulatie, zelfbeeld en interpersoonlijke uitdagingen en voor relatietherapie, waar partners vaak vastzitten in hechtingsgerelateerde dynamieken.
Voordelen op een rij:
Inzicht in hechtingspatronen: de A.A.P. onthult ook dieper gelegen reacties op relationele situaties, wat nuttig is bij complexe casussen.
Snel (vooraf) inzicht in de affectregulatie en defensieve mechanismen bij cliënten.
Praktisch: therapeuten zijn beter in staat om behandelplannen af te stemmen op de specifieke emotionele en relationele behoeften van cliënten op basis van hun gehechtheid.
Breed inzetbaar: de A.A.P. is niet gebonden aan één specifieke therapeutische stroming en kan dus worden gebruikt in allerlei bestaande therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie, schema-therapie, en trauma-georiënteerde therapieën.
Wetenschappelijke basis: de A.A.P. is een klinisch betrouwbaar en gevalideerd instrument m.b.t. de gehechtheid van volwassenen.
Versterking van therapeutische relatie en interventies: therapeuten krijgen meer ruimte om in te spelen op de gehechtheidsbehoeften van hun cliënt.
Bestaande interventies worden op een unieke manier gekoppeld aan hechtingspatronen en verschillende soorten hechtingstrauma.
Trainingsstructuur:
Voorafgaand aan de training: afname van de A.A.P. per deelnemer door de trainer (individueel - live of online). De training omvat 10 dagdelen, waarvan:
4 losse trainingsdagen (waaronder een terugkomdag)
per deelnemer een individuele A.A.P. assessment door de trainer en daaropvolgend een individuele terugkoppeling
2 x 1 uur supervisie per deelnemer t.b.v. toekomstige assessments van cliënten.
Doelgroep
Gz-psycholoog
Basispsycholoog
Sociaal psychologen (met sterke interesse in hechting en ervaring in onderzoeks- of praktijkgerichte toepassingen)
POH-GGZ psycholoog (bijv. ten behoeve van betere indicatiestelling en verwijzing)
Relatietherapeuten en -coaches
Data en kosten:
2024: Den Haag oktober - december VOL
2025 Den Haag (locatie Raamweg): 4, 11 en 18 april VOL
2025 Den Haag (locatie Raamweg): 6, 13 en 27 juni
2025 Amsterdam (locatie Van Eeghenlaan): 12, 19 en 26 september
Maximaal 6 deelnemers per groep
Locatie: Den Haag en Amsterdam
Prijs: € 1.975,- (excl. BTW) incl. persoonlijke A.A.P. assessment
Betaling mogelijk in 3 aparte delen van € 665,- excl. BTW.
Meer informatie:
Geïnteresseerd? Gebruik dan het formulier hieronder dan sturen we je het volledige programma. Aanmelden kan ook via onderstaand formulier.
Wat deelnemers erover zeggen
Deze training belicht het onderwerp hechting in een breed theoretisch kader. Als GZpsycholoog had ik had ik wel algemene kennis over hechting, maar ik miste de specifieke kennis in bijvoorbeeld het taalgebruik van mijn cliënten en de impact van hechting op de werkrelatie tussen mij en de client. De training zit vol met casuïstiek, waarbij er veel ruimte is voor eigen inbreng. Jeroen is een bevlogen trainer die met fonkelende ogen over zijn vak spreekt, een wandelende encyclopedie is als het gaat om hechting, en complexe materie weet te vertalen naar verhalen en inzichten die iedereen begrijpt. Iemand die zijn passie combineert met een indrukwekkende kennis én de gave om anderen enthousiast en geïnspireerd achter te laten.
Daardoor was het heel interactief en leuk om eigen vakkennis en ervaring te delen met de andere deelnemers en de trainer. Nu kan ik mijn cliënten een mooie tool aanbieden, namelijk diagnostisch onderzoek naar hun hechtingspatroon, waardoor bijvoorbeeld een gestokte psychologische behandeling weer nieuwe input krijgt. Cliënten vinden dit erg waardevol, zijn nieuwsgiering naar hun hechting en begrijpen hierdoor veel meer waar het “”gedoe”” in hun liefdesleven of ander relaties vandaan komt. Aanrader dus!
— Hester Schaart (GZ psycholoog)