Liefdestalen

In de wereld van relaties is communicatie essentieel. De manier waarop we liefde uiten en ontvangen is daar een onderdeel van en is vaak belangrijker dan woorden. Gary Chapmans baanbrekende boek, "De Vijf Liefdestalen," introduceert een eenvoudig concept: ieder van ons heeft een primaire liefdestaal die dieper tot ons spreekt dan andere. Het begrijpen en toepassen van deze liefdestalen kan je relaties gezond houden, aldus Chapman en kan de relatie ook transformeren als het even in een dip zit. Hieronder volgt een korte uitleg van elk van deze talen en hoe die taal werkt. Het begrijpen van elkaars taal is een eerste stap die je connecties met je partner kan verbeteren. Daarna is het een kwestie van toepassen en in de gaten blijven houden dat jouw taal niet altijd die van je partner is. Aan het einde van dit stukje heb ik een overzicht gemaakt van de negatieve effecten die op kunnen treden als je de verschillende talen uit het oog verliest.

1. Woorden van bevestiging en aanmoediging:

Voor sommigen spreken woorden luider dan daden. Woorden van bevestiging zijn verbale uitingen van liefde en waardering. Dit kunnen complimenten zijn, woorden van aanmoediging, verbale ondersteuning, of simpelweg zeggen "Ik hou van jou." Deze taal draait helemaal om het uiten van genegenheid door gesproken woorden, lof of waardering. Heeft je partner net een moeilijk gesprek op het werk gehad, vraag er dan naar en geef uiting aan je positieve gevoelens of steun (als het gesprek toch niet zo lekker ging).

Hoe toe te passen: laat een liefdevol briefje achter voor je partner, stuur een tekstbericht om je waardering te uiten, of vertel hen gewoon hoeveel ze voor je betekenen.

2. Daden van dienstbaarheid:

Daden kunnen inderdaad luider spreken dan woorden voor degenen voor wie daden van dienstbaarheid belangrijk zijn. Deze liefdestaal gaat helemaal over het doen van dingen waarvan je weet dat je partner ze leuk zou vinden, zoals een maaltijd koken, de kinderen ophalen, boodschappen doen, of klusjes in en aan huis. Het betreft het tonen van liefde door behulpzame acties.

Hoe toe te passen: verras je partner door een taak te voltooien die ze zelf niet leuk vinden om te doen (of die al heel lang wordt uitgesteld) of neem extra klusjes op je om het voor de ander wat lichter te maken.

3. Attentheid en kleine kadootjes:

Voor sommigen wordt liefde het best uitgedrukt door kleine uitingen van attentheid en tastbare symbolen. Dit laatste betekent niet noodzakelijkerwijs dure of uitgebreide cadeaus. Het gaat meer om de gedachte en inspanning achter het geschenk vandaar het woord attent. Je hebt aan der ander gedacht en dat zit vervat in het kadootje dat je meeneemt. Een klein teken kan een krachtige uiting van liefde zijn.

Hoe toe te passen: geef doordachte cadeaus waarvan je weet dat die de interesses van je partner weerspiegelen en een glimlach teweeg gaan brengen. Of maak een handgemaakt kadootje om je genegenheid te tonen.

4. Kwaliteitstijd:

Deze liefdestaal draait helemaal om onverdeelde aandacht. Het gaat niet alleen om samen tijd doorbrengen, maar om volledig op elkaar te focussen zonder afleidingen. Om het niet - zoals bij velen vaak gebeurt - over werk of de kinderen te hebben maar de focus te leggen op elkaar en elkaars dromen en jullie visie op de toekomst als stel. Het betekent het delen van gedachten, gevoelens en ervaringen.

Hoe toe te passen: plan een speciale date-avond, maak samen een wandeling, of zit gewoon en praat zonder de afleiding anderen of van je telefoon!

5. Lichamelijke aanraking:

Voor mensen voor wie deze liefdestaal het belangrijkste is geldt dat lichamelijke aanraking een krachtig middel is om hun liefde te uiten. Het gaat dan alle vormen van fysieke intimiteit waaronder: hand in hand lopen, een streling in het voorbijgaan, een knuffel of een kus en natuurlijk ook seks.

Hoe toe te passen:geef zomaar eens een knuffel of een kus zonder je te laten afleiden door de omgeving, houd elkaars handen vast tijdens het wandelen of geef een massage aan het einde van een lange dag.

Al met al kan het begrijpen en benutten van deze vijf liefdestalen je relatie aanzienlijk verdiepen. Het is dan wel belangrijk om je eigen primaire liefdestaal te herkennen, evenals die van je partner. Door dit te doen, kun je je liefde uiten op een manier die het meest betekenisvol is voor de ander. Onthoud dat iedereen anders is, en de sleutel tot een succesvolle relatie ligt in het begrijpen en reageren op deze unieke behoeften. Voor een meer gedetailleerde verkenning raad ik aan het boek van Gary Chapman zelf te lezen. Het geeft een leuk overzicht van hoe communicatie meer is dan woorden en biedt een praktisch advies voor het toepassen van deze talen in je dagelijks leven.

Als laatste voeg ik een tabel toe waarin je kunt zien wat het effect is als je een liefdestaal die je zelf belangrijk vindt teveel toepast op een partner die een andere liefdestaal heeft. Blijf dus alert en beweeg met elkaar mee!

Vorige
Vorige

Een codependent relatie

Volgende
Volgende

Spelletjes voor stelletjes